MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Ode aan Midden-Delfland - twee nieuwe exposities in Schipluiden

19 juni 2021. In Schipluiden opende wethouder Wendy Renzen van Midden-Delfland kort na elkaar twee exposities. In Museum Het Tramstation was dit een Ode aan Midden-Delfland, in de vorm van een zestal banners. Daarna, even verderop in de tijdelijke Keenenburg tentoonstellingskas op het kasteelterrein, een fototentoonstelling over de opgraving in 1976 naar de donjon van kasteel Keenenburg.

Ode aan Midden-Delfland - Tramstation - 19 juni 2021
Wethouder Wendy Renzen tijdens haar openingstoespraak voor de nieuwe luifel van het tramstation.

Ode aan Midden-Delfland in Het Tramstation

Met 'Ode aan Midden-Delfland' brengen cultuurorganisaties, kunstenaars, bewoners en bezoekers in 2021 een ode aan Midden-Delfland in al zijn facetten. De 'ode' in Museum Het Tramstation is samengebracht op een zestal banners. De eerste twee gaan over het huidige landschap, het Bijzonder Provinciaal Landschap (BPL) van Zuid-Holland: Midden-Delfland. Op een relatief klein gebied is veel te beleven. Vier thema's worden met aansprekende foto's in beeld gebracht: Bijzonder landschap, Ontstaan, Natuur en Recreatie. Op de vier volgende banners wordt de geschiedenis van enkele oude landschapselementen getoond en beschreven: Terpen in de Woudse Polder, Keen en kooi in Zouteveen, het Zouteveense Meer, en De Vlietlanden van Maasland en het Bommeer. De expositie is te zien tijdens de openingsuren van het museum.

Ode aan Midden-Delfland - Tramstation - 19 juni 2021
Deze plaats zou een hoekpunt van de donjon moeten zijn; een latere opgraving zal dit wellicht bevestigen.

Opgraving Keenenburg 1976

De fundamenten van de donjon, de woontoren van het vroegere kasteel Keenenburg, liggen grotendeels onder de grond in een oude tuinderskas. Tijdens opgravingen in 1976 zijn deze blootgelegd en gedocumenteerd. De expositie bestaat onder andere uit afbeeldingen van deze opgraving. Als over enige tijd de kassen worden afgebroken zal er aanvulling archeologisch onderzoek plaatsvinden. Wethouder Wendy Renzen plaatste als openingshandeling een jalon op een van de hoekpunten van de donjon. De expositie is te zien op de komende zaterdagen, tijdens de openingsuren van Museum Het Tramstation.

Ode aan Midden-Delfland - Tramstation - 19 juni 2021

21 juni 2021