MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Presentatie in de Oude Kerk in Maasland: SuperPlie: kunstwerk en muzieksculptuur

21 augustus 2021. Beeldend kunstenaar Marcel Koeleman ontwierp het kunstwerk "SuperPlie", een geschiedenis van Midden-Delfland in drie ritmes en symbolen. Geïnspireerd door dit kunstwerk componeerde Boudewijn Ruigrok een muziekstuk voor orgel, het Maaslandse Batz-Witte orgel, en drie stemmen. Vandaag was de presentatie van het kunstwerk en de première van het muziekstuk. Dit evenement vond plaats in het kader van ‘Ode aan Midden-Delfland’, de zomermanifestatie georganiseerd door Cultuurplatform Midden-Delfland.

Op de achtergrond van deze internetpagina klinkt het muziekstuk SuperPlie. Lukt dat niet? Klik hier.

Presentatie SuperPlie Oude Kerk Maasland - 21 augustus 2021
Marcel Koeleman (l) en Boudewijn Ruigrok introduceerden hun kunstwerk en compositie.

Het kunstwerk SuperPlie van Marcel Koeleman verwijst naar drie belangrijke gebeurtenissen in Maasland. De golven op de grond verwijzen naar de stormvloed van 1134, die fatale gevolgen voor het toenmalige Maasland had. Het zwevende kruis staat symbool voor de Duitse Orde, die eeuwenlang met Maasland verbonden was, en nog steeds grondbezittingen heeft. De dubbele pijl verbeeldt de grote brand van de hervormde kerk op 18 juni 1945, als gevolg van een vuurpijl. Het kunstwerk is uitgevoerd in aluminium en is opgesteld in het koor. De grote ramen en de zachte reflecties van het metaal zorgen voor een steeds wisselend beeld.

Presentatie SuperPlie Oude Kerk Maasland - 21 augustus 2021
Uitvoerenden Zinzi Frohwein, Marlies en Boudewijn Ruigrok met organist Reinier Kroos (spiegel).

Presentatie SuperPlie Oude Kerk Maasland - 21 augustus 2021
De geprojecteerde tekst. Foto Katinka Buters.

De compositie van Boudewijn Ruigrok wordt als volgt beschreven in de begeleidende folder: het is een "muzieksculptuur: de verschillende lagen in Marcels werk resoneren in de lagen van gebeeldhouwde akoorden in een stuk voor het bijzondere Maaslandse kerkorgel en zangers." De gezongen tekst van de compositie werd geprojecteerd op de beeldschermen in de kerk. Zinzi Frohwein en Boudewijn en Marlies Ruigrok zongen deze tekst. Organist Reinier Kroos bespeelde het kerkorgel.

Presentatie SuperPlie Oude Kerk Maasland - 21 augustus 2021
Het kunstwerk SuperPlie van Marcel Koeleman, omringd door twee foto-exposities.

Het kunstwerk SuperPlie en de foto-exposities "Landschappen" van de fotoclub Maasland en "Stillevens uit Midden-Delfland" van fotograaf Fleur Halkema zijn elke zaterdag te bekijken in de Oude kerk te Maasland tot en met 12 september 2021, 11:00-16:00 uur.

23 augustus 2021