MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Nieuw gratis fietsboekje: 'Kethel, Kandelaar en andere kernen' in het Midden-Delflandgebied

21 mei 2021. Wie het Midden-Delflandgebied wil verkennen, kan nu ook op stap met het fietsboekje Kethel, Kandelaar en andere kernen. Dan zal blijken dat er nog verrassende sporen van de bewoningsgeschiedenis te vinden zijn.

Zaterdag 22 mei is de feestelijke presentatie in ’t Woudt. Het eerste exemplaar wordt dan door de Midden-Delfland Vereniging aangeboden aan de sinds kort nieuwe eigenaren van Koffiehuis De Hooiberg, Yvonne van Mil en Robin van Vliet. Voorzitter Koos Karssen is erbij, net als de samenstellers van het fietsboekje: Elly Janmaat, Michel van Ruijven en Ceciel Sillevis.

Het boekje staat vol weetjes en achtergrondinformatie. Over een kandelaar of lichtbaken, een dorpspomp, gevelstenen met een verhaal, indrukwekkende buitenplaatsen en een gedicht van Poot. Er is veel verdwenen, maar ook veel bewaard gebleven. Het helpt als je weet waar je op moet letten en daar is dit handzame boekje voor.

Fietsboekje Keyhel, Kandelaar en andere kernen - 21 mei 2021

Dorpen, buurtschappen en steden

Dorpen, buurtschappen en steden hebben hun oorsprong vaak te danken aan een gunstige ligging. Heel bepalend voor deze regio is de ligging aan de monding van de Maas geweest. Het had in de loop der eeuwen vele ingrepen in de waterhuishouding tot gevolg. Overschie en Schiedam hebben duidelijk te maken met de door Delft gegraven Schie. Maassluis was er vast niet geweest als de vlieten niet waren gegraven. Woonkernen ontstonden ook op hoger gelegen gronden in de venige omgeving. Boerderijen werden gebouwd op kreekruggen, zoals in Zuidbuurt, Negenhuizen en ’t Woudt. Ze verschenen ook op een kruising van ontginningswegen, zoals in De Kapel.

Tenslotte zal blijken dat deze regio aardig meedeed als het gaat om kastelen en buitenplaatsen, al vragen de verhalen daarover soms ook wat van je verbeelding.

Fietsboekje Keyhel, Kandelaar en andere kernen - 21 mei 2021
De brug tussen Zweth en De Zweth. Foto Elly Janmaat.

Fietsknooppuntenkaart

Wie alles langsgaat fietst in totaal ruim 100 kilometer. Daarom is het boekje zo samengesteld dat de route is op te knippen in kortere etappes. De routebeschrijving en de mooie kaart met fietsknooppunten wijzen de weg. Het gratis fietsboekje is vanaf zaterdag te bestellen via de webshop van de vereniging. Downloaden vanaf de website is ook mogelijk: https://www.middendelflandvereniging.nl/2021/05/22/nieuw-fietsboekje-door-midden-delflandgebied/

Afhalen bij pop-upkraam

Wie het fietsboekje dit pinksterweekeinde al in huis wil hebben, kan het afhalen bij de pop-upkraam van de vereniging die zaterdag in ‘t Woudt staat.

Fietsboekje Keyhel, Kandelaar en andere kernen - 21 mei 2021
De Monstersche Sluis in Maassluis. Foto Elly Janmaat.

Bron: Persbericht Midden-Delfland Vereniging 21 mei 2021.

30 mei 2021