MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Kraaiennest verwelkomt ruim 5000 bomen en struiken

29 januari 2021. Staatsbosbeheer start, in samenwerking met Coöperatief Beheer Groengebieden Midden Delfland (CBG), halverwege februari met het planten van ruim 5000 bomen en struiken in het Kraaiennest. Na de kapwerkzaamheden van september 2020, waarbij de populieren langs het Klinckaertpad zijn verwijderd, wordt de voormalige populierenlaan en een stuk van het omliggende groen opnieuw ingeplant. De werkzaamheden duren naar verwachting 2 à 3 weken.

Herplant

De herplant zal bestaan uit 282 laanbomen, 392 struiken en 4326 jonge bomen. Met een totaal van 20 verschillende soorten wordt de biodiversiteit van het recreatiegebied tussen Maasland en De Lier verhoogd. De aanplant is terug te vinden in de vorm van een fruitboomweide, een bomenkathedraal en als uitbreiding van het bos.

Langs het Klinckaertpad wordt een fruitboomweide aangeplant. Dit zijn fruitbomen zoals appel, kers, pruim en peer. In het voorjaar levert dit een prachtig kleurenpalet aan bloesems op en in het najaar voorzien de bomen van voedsel voor onder andere insecten en vogels. Bij de twee zuidelijke ingangen worden laanbomen geplant die in de herfst meer kleur en extra allure geven aan het gebied, dankzij de kleurrijke suikeresdoorns. In het middendeel verrijst een nieuwe bomenkathedraal, in de vorm van een dubbele laan, en in het noorden wordt nieuw bos aangeplant.

Kraaiennest Klinckaertpad - 29 januari 2021
Het nu nog kale aanzicht van het Klinckaertpad in het Kraaiennest.

Het beplantingsplan is in goede samenspraak met Gemeente Midden-Delfland, de Midden-Delfland Vereniging, de Bomenstichting, Natuurlijk Delfland en het Weidevogelpact opgesteld. De nieuwe aanplant wordt met Europees POP3-subsidie gefinancierd in samenwerking met de provincie Zuid-Holland.

Door de grote variatie aan boom- en struiksoorten wordt het gebied nog interessanter voor flora en fauna en is het bos straks weerbaarder voor toekomstige ziekten en plagen. Daarnaast is er extra aandacht besteed aan de hoogte van de bomen naast de nieuw ingerichte zuidelijke gruttoplas én aan soorten die in de herfst verkleuren of vruchten geven in het voorjaar. Door de samenstelling van de aanplant zal elk seizoen een andere beleving zijn.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op www.vockestaert.nl/kraaiennest of lees het gesprek of lees het blog op www.puuurmiddendelfland.nl/2020/12/01/herinrichting-van-het-kraaiennest.

Bron: Persbericht Staatsbosbeheer 28 januari 2021.


Vogelplas Kraaiennest wordt gevuld voor de aanstaande weidevogels

13 januari 2021. Afgelopen jaar is met graafmachines een 'slotgracht' gegraven en is het middenterrein vormgegeven. De aangebrachte omheining is bedoeld om ongewenste dieren als vossen en honden buiten te houden en de vogels een veilig rustgebied te geven. Op drie plaatsen loopt inmiddels langzaam water de plas in. Binnenkort gaat het gemaal echt open om de plas te vullen tot +3,60. Dat is mooi op tijd want de eerste grutto's en kieviten worden over een paar weken al verwacht. En wie weet komen er ook enkele kluten op de verhogingen broeden.

Vogelplas Kraaiennest wordt gevuld - 13 januari 2021
De slotgracht loopt rond het wat hoger gelegen rustgebied.

Vogelplas Kraaiennest wordt gevuld - 13 januari 2021
Water komt uit een naburige plas en vormt een mini-riviertje met waterval.

Vogelplas Kraaiennest wordt gevuld - 13 januari 2021
Een koppel bergeenden heeft de plas al gevonden; In de witte zakken zitten schelpen die over de eilandjes worden uitgestrooid als broedgebied voor visdiefjes en kluten.

29 januari 2021