MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Nieuwe bebording voor het trekpad en fietspad langs de Vlaardingsevaart voor veiliger wandelen; blijf wel goed uitkijken!

29 mei 2021. Sinds kort staan er nieuwe borden bij het trekpad langs de Vlaardingsevaart, daar waar het geasfalteerde fietspad onderaan de kade ligt. Wat betekenen deze borden precies? En houd het de snelle en soms bijzonder agressieve fietser/biker tegen? Vandaag helaas nog niet!

Vlaardingsekade wandelpad 2000
Nieuwe bebording langs de Vlaardingsekade.

Bij elke stuk trekpad buiten de bebouwde kom staat allereerst een bord RVV G07 (met een pijl naar het trekpad) om aan te geven dat het trekpad een voetpad is. In de RVV (Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990; RVV 1990) staat dat 'een voetpad mag gevolgd worden door: Voetgangers en personen die de regels van voetgangers in acht moeten nemen. Dat betekent dat een voetpad ook toegankelijk is voor wie een fiets, bromfiets of motorfiets aan de hand meevoert. Bestuurders van gehandicaptenvoertuigen mogen ook op een voetpad komen.'

Aan dezelfde paal bevindt zich (in vrijwel alle gevallen) een tweede bord RVV D101 of D102 (afhankelijk of het fietspad links of rechts onder aan de kade ligt). In de RVV staat bij dit bord: 'Fietsers van rijbaan wisselen: Fietsers zijn verplicht bord te passeren aan de richting die de pijl aangeeft.

Duidelijk toch? Fietsers moeten op het fietspad en mogen niet op de kade. Mogen wandelaars wel kiezen als de kade erg nat en blubberig is? Waarom nu pas deze bebording is de grote vraag; wellicht een slimme ambtenaar. En gaat deze nieuwe bebording wel werken? Maar even afwachten.

Ruim 20 jaar geleden is er een rigoureuze poging gedaan fietsers van de kade weg te krijgen. Er waren plotseling roodwitte hekken geplaatst, maar die hielden niet lang stand.

Vlaardingsekade wandelpad 2000

Vlaardingsekade wandelpad 2000

Pas op voor agressieve mountainbikers

De nieuwe borden lijken voor de meeste fietsers en voetgangers goed te werken. Zeker als er wandelaars op de kade lopen kiezen de meeste fietsers het onder aan de kade liggend fietspad (wat eigenlijk wel te smal is bij de toenemende recreatiedrukte).

Maar niet iedereen volgt de bebording op: Wandelend naar Vlietzicht kwam een mannelijke mountainbiker met behoorlijke snelheid op ons af. Bij een stille wenk waar het 'echte' fietspad ligt kregen we een bot antwoord: "Ik maak zelf wel uit waar ik rij; ik mag hier trouwens rijden". En voorbij was hij. De tweede persoon maakte het veel bonter. Met zijn tweeën achterelkaar lopend over het trekpad richting Schipluiden komt met hoge snelheid een man-mountainbiker, zeer bedreigend, recht op ons af. Hij reed rakelings langs. Hierbij was een licht contact. Een ongelofelijke scheldkanonnade was zijn reactie. We hebben niet eerder zoveel ziekteverwensingen inclusief k... en corona gekregen. Doorlopen was het enige verstandige, terwijl de scheldlitanie nog even verder ging.

Fijn hè, wandelen in Midden-Delfland. Gelukkig gaat het gezamenlijk gebruik van paden door fietsers en wandelaars doorgaans goed en houden beide partijen best wel rekening met elkaar, zoals het hoort. Wel zou het mooi zijn als er enige handhaving zou plaatsvinden langs de Vlaardingsekade, met name op zomerse dagen en op zaterdag en zondag.

Zuidkade, smal en druk

Een ander pad waar het nog wel een onplezierig kan worden is de Zuidkade, een ongeveer één kilometer tamelijk smal pad. Wat zou het fijn zijn als de voetgangers daar een eigen pad konden krijgen, bijvoorbeeld over het naastliggend weiland.

Vlaardingsekade wandelpad 2000
Even geen fietsers, maar regelmatig is het wel dringen met wandelaars, langzame en snelle fietsers en brommers.

31 mei 2021