MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Bezwaar tegen kap laatste elzen in Schipluiden

8 januari 2021. De laatste negen elzen aan de Dorpsstraat in Schipluiden worden niet gekapt maar moeten behouden blijven. ‘Als deze bomen ook weg zijn, staat er vrijwel geen enkele boom meer langs de Gaag. Het aanzien van de Dorpskerk vanaf de Singel of komend vanaf de Rijksstraatweg wordt daardoor wel heel kaal en kil, zonder stoffering die de seizoenen doet beleven. Voordat er bomen staan met eenzelfde omvang, duurt het zeker vijftien jaar', aldus de Midden-Delfland Vereniging, de Historische Vereniging Oud-Schipluiden en stichting Midden-Delfland is Mensenwerk. Zij maken daarom gezamenlijk bezwaar tegen de bomenkap.

Bezwaar bomenkap Schipluiden - 8 januari 2021

Kapvergunning

In oktober startten in het dorp kadeversterkingen tegen overstromingsgevaar. De bomen langs de Dorpsstraat en de Vlaardingsekade konden niet blijven staan en werden weggehaald. Eind november werd het werk stilgelegd vanwege problemen en er begon onderzoek.

Desondanks vroeg het Hoogheemraadschap van Delfland om een kapvergunning voor de negen elzen die er nog staan. De Bomenstichting trok als eerste aan de bel en noemde de aanvraag ‘voorbarig, niet te begrijpen en onwenselijk’. Ook omdat aan de bewoners is toegezegd dat juist deze elzen behouden konden worden.

Aanzien

Volgens de drie andere organisaties zijn de mooie bomen beeldbepalend en ruim voldoende vitaal om ‘nog vele jaren het aanzien van het dorp te sieren’, aldus Michel van Ruijven van de MDV-werkgroep Bomen. Vlak voor de jaarwisseling tekenden de organisaties daarom ook bezwaar aan tegen de vergunningsaanvraag bij college en raad van Midden-Delfland. Ze onderstrepen nadrukkelijk dat het gemeentebestuur duurzaamheid en groen hoog in het vaandel heeft staan.

Bezwaar bomenkap Schipluiden - 8 januari 2021
De elzen (rechts) in herfsttooi. Foto Michel van Ruijven.

Bron: Persbericht 7 januari 2021.

08 januari 2021