MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Gemeente Midden-Delfland koopt Hoeve Johanna in Schipluiden en Keenenburg V fase 2

17 mei 2021. Eind april werd de gemeente Midden-Delfland eigenaar van de Hoeve Johanna en omliggende kavels. Hiermee heeft de gemeente alle grond in bezit die nodig is voor de ontwikkeling van woningbouwproject Keenenburg V fase 2.

Keenenburg V fase 2 verbeelding - bron gemeente Midden-Delfland

Keenenburg V fase 2

Het woningbouwproject Keenenburg V fase 2 bestaat uit maximaal 39 woningen. Het bestemmingsplan voor fase 2 is al gewijzigd en vastgesteld. Nieuwbouwproject Keenenburg V kan nu definitief ontwikkeld worden. De gemeente selecteert dit jaar een ontwikkelaar. De planning is erop gericht dat de ontwikkelaar volgend jaar zowel de woningen in de verkoop kan brengen en kan starten met de bouw.

Met de aankoop van de Hoeve Johanna zet het college weer een grote stap in de realisatie van de woningbouwambities. Wethouder Wendy Renzen: ”Het college heeft een stevige ambitie neergezet in het collegewerkprogramma. Het toevoegen van woningen in de dorpen bereiden wij zorgvuldig voor. Het is een proces van meerdere jaren, omdat de gemeente niet veel eigen grond heeft en er in Midden-Delfland weinig locaties zijn waar we kunnen uitbreiden.

De gemeente maakt woningbouw mogelijk door bestemmingsplannen te wijzigen en door afspraken te maken met grondeigenaren. Dit college maakte al meerdere bestemmingswijzigingen mogelijk in Schipluiden, maar ook in Maasland. Met de verwerving van de locatie voor Keenenburg V en de woningbouwplannen voor het centrum van Schipluiden maakt dit college de bouw van bijna 100 woningen in Schipluiden mogelijk. Dat zijn mooie resultaten, maar het is nog niet genoeg. Wij zullen ons dan ook blijven inzetten om nieuwe woningbouwplannen in Midden-Delfland te realiseren.”

Bron: Persbericht Gemeente Midden-Delfland.

Hoeve Johanna Schipluiden - foto familie Van den Berg
Hoeve Johanna Schipluiden - foto familie Van den Berg.

Hoeve Johanna al twee keer gered!

In 1924 werd de vergunning verleend aan S. van den Berg voor de bouw van de Hoeve Johanna. De firma Bontenbal uit Schipluiden bouwde deze bijzondere boerderij. Toen lag het complex nog een stukje buiten het dorp. Nu lijkt deze laatste dorpsboerderij echt van sloop gered te zijn. De Historische Vereniging Oud-Schipluiden beschreef in een artikel Twee Gezichten van... in 2010 waarom deze boerderij zo bijzonder is; sloop dreigde voor nieuwbouw op deze locatie. Ook al in 2003, met de gemeente Midden-Delfland in wording, was er een bedreiging omdat deze locatie geschikt werd geacht voor de bouw van een nieuw gemeentehuis. Mede door protesten ging dit gelukkig niet door.

Op de artist impression boven staat de Johanna Hoeve netjes ingetekend. Helaas vermeldt het bovenstaande persbericht niet wat er met dit complex gaat gebeuren. De twee opties restauratie van de huidige gebouwen of sloop en herbouw lijken nog open te liggen.

18 mei 2021