MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Beleef de historie van de Delflandse Trekvaarten, te voet, op de fiets of varend

24 september 2021. Nieuw in de regio! Op donderdag 23 september lanceerden de wethouders Cultuur van de gemeenten Maassluis en Midden-Delfland meerdere wandel-, fiets- en vaarroutes die stuk voor stuk in het teken staan van de vroegere Delflandse Trekvaarten. Ook is er een routekaart. Met deze routes beleef je de oude trekvaarten en het trekschuitenvervoer, ook wel de intercity van de Gouden Eeuw genoemd. Lees meer over de Delflandse Trekvaart op de website van de Historische vereniging Oud-Schipluiden.

Beleef de historie van de Delflandse Trekvaarten - routekaart 24 september 2021
Wethouder Corine Bronsveld (gemeente Maassluis) en wethouder Wendy Renzen (gemeente Midden-Delfland) bekijken de nieuwe routekaart Delflandse Trekvaarten met maar liefst 19 wandel-, fiets- en vaarroutes. Foto Arend van der Salm.

Nieuwe gratis routekaart

Op de routekaart vind je ook veel achtergrondinformatie over de historie van de Delflandse Trekvaarten, tips over wat er te zien is onderweg en de mooiste plekken om naartoe te gaan. De routekaart is samengesteld door verschillende samenwerkende partijen uit de regio, zoals de gemeenten Vlaardingen, Maassluis, Delft en Midden-Delfland, rondvaartondernemers, musea, (historische) verenigingen en stichtingen.

Beleef de historie van de Delflandse Trekvaarten - routekaart 24 september 2021
De kaartzijde van de routefolder van de Delflandse Trekvaarten met wandel-, fiets- en vaarknooppunten. Aan de andere zijde staat informatie over interessante punten langs de routes. Klik op de kaart voor een PDF-versie van de gehele routekaart (9,6MB).

Genoeg te ontdekken

Wethouders Corine Bronsveld-Snoep van Maassluis en Wendy Renzen van Midden-Delfland lanceerden de nieuwe routes: ‘Met deze routes duik je in de wereld van de Delflandse Trekvaarten, en je vindt een verrassend stukje historie dat Delft, Maassluis, Midden-Delfland en Vlaardingen met elkaar verbindt. Want wie kent nu nog het aloude verhaal van de trekvaarten, de trekschuiten en de jaagpaden? Er zijn in het gebied zoveel trekvaartelementen bewaard gebleven en in ere hersteld. Genoeg te ontdekken dus. Deze routekaart helpt de liefhebber daarbij’, aldus beide wethouders.

De wandelroutes zijn 5, 10 en 15 kilometer lang, de fietsroutes 30, 40 en 50 kilometer en de vaarroutes lopen van Maassluis-Delft, Schipluiden-Vlaardingen en Vlaardingen-Maassluis. Elke route gaat door het polderlandschap van het Bijzonder Provinciaal Landschap Midden-Delfland, langs en over de Delflandse Trekvaarten, de Vlieten en cultuurhistorische steden en dorpen.

Beleef de historie van de Delflandse Trekvaarten - routekaart 24 september 2021
Een boot van Roboot-rondvaarten wordt door een paard getrokken over de Noordvliet (26 oktober 2019).

Boek nu een trekvaartarrangement

Op zoek naar een bijzondere ervaring? Ervaar dobberend op het water de stilte van het landschap, terwijl de schipper vertelt over de geschiedenis. Het arrangement wordt aangeboden door verschillende rondvaartondernemers en -organisaties. Alle gidsen zijn opgeleid door het Erfgoedhuis Zuid-Holland in de historie van de Delflandse Trekvaarten. Bij Stichting Historische Werf Zorg & Vlijt vaar je bijvoorbeeld mee met de in Maassluis gebouwde replica van een vroegere trekschuit. Na jaren hard werken is deze afgelopen zomer te water gelaten.

De trekvaartarrangementen worden aangeboden door de volgende organisaties: www.srvv.nl, www.roboot-rondvaarten.nl, www.historischewerf.nl en www.warboutrondvaarten.nl. Bij de laatste drie organisaties kun je op een trekschuit varen die wordt voortgetrokken door een paard. Net als vroeger!

Promotiefilm

Voor de promotie van de routes rondom de Delflandse Trekvaarten is een korte film gemaakt met een overzicht van de verschillende elementen langs de trekvaarten.

Belang van ons erfgoed

Bunkers, kastelen, landgoederen en trekvaarten zijn zichtbare restanten van onze geschiedenis. Zij creëren een omgeving met een eigen identiteit waarin het prettig wonen, werken en recreëren is. De Provincie maakt het - samen met anderen - mogelijk om het erfgoed in Zuid-Holland te bezoeken, ervan te genieten en te leren over onze geschiedenis. Zo blijft ons erfgoed voor de toekomst behouden.

De routekaart is mede mogelijk gemaakt met steun van de Erfgoedlijn Trekvaarten van de provincie Zuid-Holland en met de inzet van vele vrijwilligers. De routekaart is gratis te verkrijgen bij toeristische punten in de hele regio Maassluis, Vlaardingen, Midden-Delfland en Delft en ook bij de stadsmarketingorganisaties Ervaar Maassluis, VVV Vlaardingen, PUUUR Midden-Delfland en Delft Marketing.

Beleef de historie van de Delflandse Trekvaarten - routekaart 24 september 2021
De Delftse pakschuit NooitGedacht op de Vlaardingsevaart onderweg naar Schipluiden (13 september 2014).

Bron: Persbericht gemeente Midden-Delfland (24 september 2021) en Toolkit Delflandse Trekvaarten.

24 september 2021