MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Waar komt die vogelnaam vandaan? Lezing online door Toine Andernach, 14 april a.s.

6 april 2021. Waarom heet een fuut ‘fuut’ en waarom zegt de koekoek ‘koekoek’? Houdt de ijsvogel van ijs? Toine Andernach uit Den Hoorn zocht het uit en vertelt er graag over. Hij verzorgt een onlinelezing op woensdagavond 14 april, georganiseerd door de Midden-Delfland Vereniging.

Je kunt Toine alles vragen als schrijver van ‘Baardman & boterkontje’. Er zijn al heel veel vogelgidsen maar daar staat niks in over de soms raadselachtige betekenis van vogelnamen. Als vogelliefhebber van kindsbeen af en taalkundige was het boek een kolfje naar zijn hand.

Vogelnamen online - 6 april 2021
Vogelaars op rij bij de Ackerdijkse Plassen. Foto Ceciel Sillevis.

Toine Andernach is lid van zowel de Midden-Delfland Vereniging als Vogelwacht Delft en omstreken. Tijdens excursies rees meer dan eens de vraag hoe een vogel aan zijn naam kwam. Er kwamen vaak verschillende verklaringen. Later zocht Toine het dan uit en van het één kwam het ander. In overleg met Renata de Wit, ook woonachtig in Den Hoorn en van wie vele fraaie foto’s in het boekje staan, leidde dat tot ‘Baardman & Boterkontje’.

Quiz

Iedereen is welkom bij deze gratis lezing die om 19.45 uur begint en inclusief een vragenrondje na afloop nog geen uur duurt. Deelnemers kunnen rekenen op leuke, luchtige en soms hilarische verhaaltjes, samen met prachtige foto’s en bijzondere oude prenten. Via een quiz kun je vanuit je luie stoel bovendien je kennis testen. ‘Met elkaar kunnen we zo veel te weten komen over de namen van vogels die ook in Midden-Delfland voorkomen’, aldus Marjanne Zuijderwijk, die namens de vereniging meewerkt aan de avond. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.middendelflandvereniging.nl. Of stuur meteen een mail naar ledenactiviteiten@middendelflandvereniging.nl. Na aanmelding ontvangt u tijdig een inlogcode.

Bron: Persbericht Midden-Delfland Vereniging 6 april 2021.

06 april 2021